Friday, August 16, 2013

Hukum 'Berdating' & Berbual dengan Bukan Mahram Melalui Telefon


 
بسم الله الرحمن الرحيم



Hukum 'Berdating'

[SOALAN]

Adakah "berdating" itu tergolong dalam dosa-dosa besar?
Muslimat, Kajang

[JAWAPAN]

Berdating bererti menghampiri perzinaan. Dalam Islam seseorang itu dilarang keras dari menghampiri perzinaan(surah al isra' ayat 32 ; janganlah kamu mendekati zina) Oleh kerana pezinaan itu mendatangkan dosa besar, maka melakukan perbuatan yang boleh membawa kepada perzinaan termasuklah Dating ini adalah haram dan berdosa.
Kaedah feqah menjelaskan "Setiap sesuatu yang membawa kepada perlakuan yang haram, maka hukum melakukan perkara tersebut adalah haram". Jauhilah dari berdating kerana ianya adalah jalan mudah bagi syaitan menjerumuskan anak Adam ke lembah perzinaan. Jauhilah dari berdating kerana orang yang ketiga di masa itu ialah syaitan.


Berbual dengan Bukan Mahram Melalui Telefon

[SOALAN]

Seorang lelaki dan seorang wanita bukan mahram menjalin hubungan dengan sering berhubung melalui telefon. Mereka berbual mesra tentang kehidupan seharian, perasaan hati masing-masing, ataupun hanya berbual kosong kerana seronok dapat berbual mesra antara satu sama lain. Apakah pendapat ustaz tentang perkara ini? Apakah hukumnya?

Marina, Ipoh

[JAWAPAN]

Seorang lelaki tidak boleh berdua-duaan dengan seorang perempuan yang bukan mahramnya di tempat yang sunyi kerana perbuatan ini dilarang keras oleh Islam. Dalam sebuah hadis riwayat Ahmad menjelaskan larangan berdua-duaan antara seorang lelaki dengan seorang perempuan kerana pihak yang ketiganya adalah syaitan. Setiap orang Islam wajib mematuhi larangan ini dan jangan cuba sekali-kali melanggarnya, kerana ia melibatkan hukum-hukum Allah.

Al-Quran menjelaskan dalam surah Al-Maidah orang yang melanggar hukum Allah tidak sunyi dari 3 kumpuilan manusia iaitu samada termasuk ke dalam golongan orang yang fasik, atau zalim ataupun kafir. Termasuk ke dalam ertikata berkhalwat yang dilarang oleh Islam ialah berbual di dalam telefon dengan perempuan yang bukan mahram, sambil menyatakan perasaan hati masing-masing tanpa tujuan yang syar'i, kerana ia menjadi jalan ke arah khalwat dan khalwat menjadi jalan ke arah perzinaan. Setiap yang menjadi jalan ke arah itu hendaklah ditutup berdasarkan kaedah feqah "menutup pintu fitnah atau Saddul Az-Zara'i itu wajib".

Satu kaedah lain menjelaskan "Sesuatu yang boleh membawa kepada haram maka hukumnya adalah haram". Sehubungan dengan itu seseorang lelaki Islam hendaklah menjauhkan perkara ini untuk mendapatkan keselamatan diri. Jika ia bertanya perempuan berkenaan tentang tarikh penetapan perkahwinan, beberapa ramai yang hendak datang meminang, hari apa-apa majlis itu hendak diadakan dan lain-lain yang ada hubungan dengan urusan perkahwinan, dan masanya pula tidak lama, tanpa pula ada kata-kata yang mengghairahkan, maka hukumnya adalah harus. Bagaimanapun sebaiknya pihak lelaki hendaklah bertemu terus dengan pihak keluarga perempuan untuk menguruskan perkara itu, kerana ia lebih selamat dari fitnah. Wallau A'lam.

Sila rujuk buku:



♥ Terima kasih kerana sudi membaca entry blog ini ! Like kalau suka ! ♥

Sunday, August 4, 2013

indahnya sesebuah ukhwah itu hanya kerana-Mu


بسم الله الرحمن الرحيم، الحمد لله رب العالمين، والصلاة والسلام على رسول الله، وعلى آله وصحبه ومن والاه، وبعد

fuhhh *tiup papan kekunci yg dah berhabuk. 

Assalamualaikum wbt.. it's been too long i didn't update my blog. dah bersawang dah. well, orang busy nak pmr. hahaha. busy lah sangat. nak kata busy study hard tu idak la jugak. dok ngadap henpon je. ok2. i'm here to tell you something! a stories bout last saturday. our threesome day! yes, last saturday my friends (le classmate) and i went for an iftar at kfc. it's planned by our's Cik Asma and her gang. we just planned to went for iftar then shopping for hari raya later took a pictures. the unpredictable are, our classmate boys also joined us. what a surprised! I was liked...... erk? what they're comin'? hahaha. like this.. we're like (girls) just welcoming the boys to join our iftar. the time when we ask them to came along, they're kidding us with their stupid jokes and etc. Asma said 'korang nak datang, datang je lah' maybe they heard that and then they're planning to join us. maybe lah. hahaha *my thought

ok lah. malas nak story panjang panjang. ahaks! 

*sorry for the broken english. ahaks
here are some chocolates for you :

  Selamat Hari Raya !





 budak laki tak sepoting !



 gambar blur. sowyy








thanks to le friends for made my day. ukhwah fillah abadan abada. may Allah bless us. :') *peace

credit to :
  • Asma
  • Intan
  • Puteri
  • Aina
  • Yeen
  • Ania
  • Nadiya
  • Qaisara
  • Arif
  • Aqil
  • Adam
  • Izham
  • Takiyuddin
  • Amilia
  • Izzati
  • Qilah Man
  • Mahmudah
  • Zarith
  • Choiriyah

♥ Terima kasih kerana sudi membaca entry blog ini ! Like kalau suka ! ♥